Zakład Wędliniarski Andrzej Stania
44-266 Świerklany, ul. Szerocka 14
UWAGA ZMIANA NUMERU: tel. 577 982 368
Wyszukaj :


Musisz uaktualni Flash Player'a
Jesli chcesz zaktualizowa Flash Player'a kliknij tutaj.

FIRMA ZATRUDNI NA STANOWISKA:
Kelner ; Kucharz,
informacje pod nr. telefonu
577 982 368
Korytko DROBIOWE
devolay, nugettsy drobiowe, podudzia z kurczaka pieczone, udka z kurczaka faszerowane, pierogi z mięsem, warzywa gotowane, ziemniaki pieczone, kapusta zasmażana
Czytaj więcej
Szynka Mistrza Andrzeja

Koryto FAMILIJNE
Rolady wieprzowe, Szaszłyki wieprzowe, Schab z kością panierowany, Nugettsy drobiowe, Pierogi kapusta i pieczarki, Pierogi z mięsem, Łódeczki ziemniaczane, Kapusta czerwona, Sos pieczeniowy
Czytaj więcej
Bądź na bieżąco ...

Rekord Guinnessa pobity w Stanowicach
(Środa, 2011-04-06)



Rekord Guinnessa w pieczeniu największego pasztetu pobity został w nowo otwartej restauracji Cykada w podoławskich Stanowicach. Gigantyczny pasztet ważył 102 kilogramy - o 34 kg więcej niż wynosi ostatni rekord w tej kategorii.

Mistrzowie kulinarni z dolnośląskich restauracji – Grzegorz Jankowiak (szef kuchni Cykada w Stanowicach), Tadeusz Hupa (szef kuchni Hotelu Wrocław), Marcin Bielec (technolog żywienia UPEMI, Kamil Rękar (kucharz z Art Hotelu we Wrocławiu) oraz Piotr Stania (technolog z Zakładu Wędliniarskiego Andrzeja Stani w Świerklanach) upiekli pasztet o wadze… 102 kg!!!

"Sporządzenie takiego pasztetu trwa 2 dni, mięso musi być zabejcowane, zmielone, a następnie pieczone 4-6 godzin. Do tego potrzebny jest piekarnik 125 cm długości i 90 cm głębokości. Jakby się wydawało - sporządzenie pasztetu nie jest takie tanie, a raczej wręcz przeciwnie. Mięso z jelenia 40 kg, z dzika 42 kg, z sarny 24 kg, z bażantów 10 kg, podgardle wędzone wieprzowe 15 kg, wątróbka wieprzowa 12 kg, grzybów suszonych 1 kg, cebula 10 kg, wino, koniak oraz przyprawy. Pobicie tego rekordu na własną rękę, bez hojnych sponsorów, byłoby zapewne bardzo trudne" - dodaje szef kuchni Grzegorz Jankowiak.

Całość została wyłożona na specjalny blat i przyozdobiona po myśliwsku, jak przystało na prawdziwy pasztet z dziczyzny.

Powrót

Ta strona korzysta z plików cookie czytaj więcej... Strona główna E-mail Drukuj Mapa serwisu
Projekt i prowadzenie:GRAFNET